Açık Kaynaklı Projelere Nasıl Katkı Sağlanır?

 Açık Kaynaklı Proje Nedir?

Kaynak kodlarının herkes tarafından görülebildiği ve genelde bir topluluk (birden fazla kişi) tarafından geliştirilen yazılım projeleridir (Son zamanlarda açık kaynaklı donanımda geliştirilmeye başlanmıştır).

Katkı Nedir?

Açık kaynaklı projeye yapılan bug report (hata raporu), dökümantasyona katkı, yeni özellik eklemek, bug fix (hata düzeltimi) gibi herşey açık kaynaklı bir projeye katkı olarak nitelendirilir. Kısaca her katkı katkıdır 🙂

Katkı Sağlamak İstiyorum Ne Yapmalıyım

Yıllarca yazılım geliştirdiniz ve artık ben de açık kaynaklı projelere katkı sağlamak istiyorum diyorsunuz. Ancak sadece yazılım geliştirme konusundaki bilginiz bunun için yeterli değil.

 Bir VCS Öğrenmek

Yazılım projelerine katkı sağlamak için bir Version Control System (VCS) öğrenmeniz farzdır. Çünkü yazılım projeleri birden fazla kişi tarafından geliştirilir ve tahmin edileceği gibi kodu yönetmek çok zor olabilir. Bu yüzden VCS kullanılmaktadır.

VCS Nedir ?

Kaynak kod üzerinde yapılan değişiklikleri takip ederek, yeni kodları eskileri ile birleştirebilen, eski versiyonlara geri dönüş yapmayı sağlayabilen yazılımlardır. Örnek: Git, SVN (Subversion), HG.

Katkı yapılacak projenin seçimi

Herhangibir projeye katkı yapabilecek durumdasınız ve bir yerden başlamak istiyorsunuz ve bir proje seçmek istiyorsunuz. Ancak katkı sağlayacak bir proje bulmak öyle kolay iş değildir. Çünkü bir proje bulsanız bile neyine katkı sağlasam diye düşüneceksiniz :).

Eğerki bir projeye katkı sağlayacaksanız bu projeyi mutlaka kullanıyor olmalısınız. Neden? İnsan kullanmadığın şeyin hatalarını, nelere ihtiyaç duyduğunu nereden bilebilir? :). Eğerki açık kaynaklı projelere katkı sağlayacaksanız önce katkı sağlayacağınız projeleri kullanmanız gerekiyor.

Size benden bir öneri: Açık kaynaklı projeye katkı sağlarken hooopp hadi buna dalayım denmez. Siz zaten bir açık kaynaklı bir proje kullanıyorsunuzdur. Bu projede muhtemelen zaten hata veya eksik birşeyler göreceksiniz. Bu aşamadan sonra katkı sağlamayı düşünün. Ben gidip hadi Linux projesine katkı sağlayayım diyip yola çıkmayın yani.

Katkı sağlanacak bir proje ve bu projeye katabileceğim birşey buldum

İşin büyük kısmı bitti diyebiliriz 🙂 Şimdi ise gidiyoruz o projeye katkı sağlamak için gereken kuralları okuyoruz. Genelde her projede katkı sağlamak için bazı kurallar vardır. Bunlar genelde CONTRIBUTING isimli bir dökümanda geçer. Bu döküman, kodlama stili, yeni özellikler nasıl önerilir, pull requestler hangi branchlara gönderilmeli, bug report nasıl yapılır gibi kuralları içerir.

 Kurallara uygun bir şekilde katkım hazır

Kurallara uygun bir şekilde döküman hazırladınız, düzeltme yaptınız veya yeni bir özellik eklediniz. Bundan sonrası ise proje hangi VCS kullanıyorsa, o VCS özelliklerine göre katkımızı projenin deposuna gönderiyoruz ve bu iş bitiyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To create code blocks or other preformatted text, indent by four spaces:

    This will be displayed in a monospaced font. The first four 
    spaces will be stripped off, but all other whitespace
    will be preserved.
    
    Markdown is turned off in code blocks:
     [This is not a link](http://example.com)

To create not a block, but an inline code span, use backticks:

Here is some inline `code`.

For more help see http://daringfireball.net/projects/markdown/syntax